Katera zelenjava sprejme največ težkih kovin iz zemlje:

Vsebnost težkih kovin v zemlji in sprejem let teh iz tal v vrtnine.

Oglas:

V zadnjem času se vedno bolj izpostavlja onesnaženost tal z težkimi kovinami in tudi sami kmetovalci in vrtičkarji so vedno bolj pozorni na težke kovine v tleh. Vprašanje pa je kaj narediti, če že enkrat vemo, da se v zemlji kjer pridelujemo zelenjavo nahajajo težke kovine. Sama odstranitev težkih kovin iz zemlje je praktično nemogoča razen, da se odstrani onesnaženo zemljo in se so nadomesti z novo ne onesnaženo zemljo.

 

Ker je tak poseg drag in zahteven, pa je dobro vedeti tudi nekaj podatkov o zelenjavi in o tem katera zelenjava sprejme največ težkih kovin iz tal. Prav tako moramo vedeti ali naša zemlja samo vsebuje težke kovine ampak so le te pod-nad mejno vrednostno, opozorilno vrednostjo ali kritično vrednostjo.

 

 

Pod mejno vrednostjo

Tla so neonesnažena

Nad mejno vrednostjo

Tla še neonesnažena a povišane vsebnosti narekujejo previdnost

Nad opozorilno vrednostjo

Tla so onesnažena

Nad kritično vrednostjo

Tla so močno onesnažena

 

V drugi tabeli so vrtnine razdeljene glede na to koliko težkih kovin sprejmejo iz tal:

 

1.Zelo majhen sprejem

2.Manjši sprejem

3.Srednji sprejem

4.Velik sprejem

grah, fižol bučke kumare paradižnik, jajčevci paprika sadno drevje

zelje brstični ohrovt zelena cvetača jagode jagodičje

redkvica čebula por ohrovt pesa krompir

špinača, solata endivija kreša korenje repa artičoka

 

Priporočila so sledeča.

  1. Če je vsebnost težkih kovin pod mejno vrednostjo potem ni omejitev pri rabi tal.

  2. Če je vsebnost težkih kovin nad mejno vendar pod opozorilno vrednostjo moramo preverjati vsebnosti kovin v rastlinah iz četrte skupine tveganja. V kolikor so vsebnosti povišane, opustimo pridelavo teh rastlin. Pranje pridelkov, obdelavo tal z manj prašenja, Ne kompostiramo rastlin .

  3. Če je vsebnost težkih kovin nad opozorilno vrednostjo vendar pod kritično vrednostjo moramo opustiti pridelavo 3. in 4. skupine vrtnin. Analiza rastlin iz druge skupine tveganja. Vzgoja rastlin iz 3. in 4. skupine v vkopanih posodah s preverjeno neonesnaženimi tlemi. Uporaba visokih gred s preverjeno neonesnaženo zemljo. Uporaba rokavic in dosledno umivanje rok po stiku s tlemi. Ne kompostiramo rastlin z območja. Priporočamo obdelavo tal z manj prašenja.

  4. Če je vsebnost težkih kovin nad kritično vrednostjo je odsvetovano vsako sajenje vrtniv v tako zemljo.

 

Kar se tiče nabiranja regrata je priporočena, da ga nabirate samo na tleh kjer je vsebnost težkih kovin pod mejno vrednostjo.

 

Mojekovrt.si po https://moc.celje.si/images/Datoteke/Okolje/13.11.2015/Preglednica.VsebnostTKvTleh.ukrepi.pdf


Oglas:

Morda vas zanima tudi

NogometPortal mojekovrt.si je namenjen vsem vrtičkarjem, ki želijo svoje vrtnine in sadje pridelovati na čim bolj naraven in trajnostni, ekološki način. V primeru da da imte tudi sami kakšno zanimivo informacijo glede ekološkega vrtnarjenja ste vabljeni, da se nam oglasite na naš email.

Partnerske strani:

Pošlji članek

OBVESTILO: 24ur tip.com je spletna stran namenjena zgolj informiranju, na koncu se za stave odločate sami in zato spletna stran 24urtip.com ne sprejema nikakšne odgovornosti. Športne stave lahko igrajo samo osebe starejše od 18 let pri tem pa morajo biti odgovorni in preudarni saj lahko vodijo do zasvojenosti. Še enkrat vse statistike in vsi nasveti so na spletni strani 24urtip.com zgolj informativne narave in ne pretekli rezultati ne predstavljajo nikakršnih garancij za naprej.